Naar de navigatie

Conservatorium Hotel, Amsterdam

Het voormalige directiekantoor van de Rijkspostspaarbank is herbestemd tot een bijzonder vijfsterrenhotel door de Israëlische investeerder Alfred Akirov. De monumentale waarden van het Rijksmonument zijn gecombineerd met een strak design.

Opgave

De Nederlandse architect Daniel Knuttel ontwierp het Rijkspostspaarbankgebouw. De bouw luidde een stedelijke vernieuwing van het Museumkwartier in Amsterdam in aan het begin van de 19e eeuw.

Na een reeks fusies heeft de Rijkspostspaarbank het kantoor moeten verhuizen in 1978. Het monumentale pand kwam vijf jaren leeg te staan waarna het Sweelinck Conservatorium zich in het voormalige directiekantoor vestigde. Wegens ruimtegebrek week het conservatorium in 2008 uit naar het Oosterdokeiland en kwam het rijksmonument opnieuw vrij. Ditmaal van korte duur; nog in datzelfde jaar kocht Alfred Akirov het pand op de statige locatie in Amsterdam. De ligging in ‘Oud Zuid’, nabij het Museumplein, het Concertgebouw en de P.C. Hooftstraat, maakt de locatie ideaal voor een herbestemming tot hotel.

In het Stadsdeelrapport werd als uitgangspunt geformuleerd om het gebouw te herontwikkelen tot een kwalitatief hoogwaardig multifunctioneel complex met binnenstedelijke centrumfuncties. De functies in het gebouw moeten passen in het karakter van het Stadsdeel Oud Zuid waarbij wonen, werken en cultuur centraal staan. Daarnaast dient het karakter van het gebouw behouden te blijven en moeten oude en nieuwe architectuur elkaar versterken. Vanuit deze uitgangspunten werd het onderzoek naar de potenties van het gebouw opgepakt in 2002, al zou het nog een aantal jaren duren voor het gebouw formeel vrij zou komen.

Aanpak

De Israëlische investeerder Alfred Akirov was in de Amsterdamse binnenstad op zoek naar een monumentaal en gezichtsbepalend pand. Hij wilde het voormalige directiekantoor van de Rijkspostspaarbank aankopen om er een luxueus design hotel van te maken. De Alrovgroep bouwt in het dure vijfsterrensegment hotels in Jeruzalem, Parijs, Londen en Amsterdam. Akirov benaderde IQNN Vastgoed om de aankoop en verbouwing te begeleiden. IQNN begeleidde de aankoop van het pand, ook belastingtechnisch, en ging met Stadsdeel Zuid, de welstandscommissie en Monumentenzorg om tafel om het vergunningentraject te doorlopen. In januari 2009 was alles rond en kon de transformatie beginnen.

Ontwerp

Hoofdvorm & interieur

Aan de bestaande 14.000m² is 4.800m² nieuwbouw toegevoegd. Op het binnenterrein hebben Meyer en Van Schooten Architecten het Central Glass Building ontworpen. De 29 meter hoge glazen kubus biedt op de verdiepingen plaats aan conferentiezalen. In het glazen atrium bruist het van de activiteiten; in- en uitchecken aan de balie, mensen in vergadering, lunch in de brasserie, koffie in de lounge.

Het interieur is van de hand van de bekroonde meubel- en interieurontwerper Piero Lossini uit Milaan. De verlaagde plafonds in de gangen zijn verwijderd waardoor de togen weer zichtbaar zijn gemaakt. De terrazzovloeren en monumentale wandtegels zijn volledig gerestaureerd. De nieuwe toevoegingen van metaal, steen, glas en hout contrasteren met de oorspronkelijke materialen als rode baksteen, natuurstenen detailleringen van de hoge, gewelfde gangen en mozaïek terrazzovloeren.

Aan de Van Baerlestraat zijn nog zes luxe shops gesitueerd. Op de gevel hebben de letters Rijkspostspaarbank weer hun gouden kleur teruggekregen. De oude dakkapellen die de Rijkspostspaarbank later heeft toegevoegd aan de binnenzijde zijn verdwenen en vervangen door dezelfde erkers als die reeds aan de straatzijde waren gebouwd in 1899. De spaarvarkens aan de wand zijn weer zichtbaar gemaakt.

Programma

Het Conservatorium Hotel telt 129 kamers en suites. Op de bovenste verdieping van het Central Glass Building is een penthouse ingericht. Het hotel is voorzien van een specialiteitenrestaurant, een brasserie, een bar, vergaderfaciliteiten en een congresruimte. Ondergronds bevindt zich het wellness center en de parkeergarage.

Daglichttoetreding

De liggers in het dak van het atrium zijn uitgevoerd in glas waardoor een betere lichttoetreding is gerealiseerd. Daarnaast veroorzaken de glazen liggers minder verstoring van de eenheid van het dak.

Isoleren/ energieverbruik

Verwarmen en koelen van het Conservatorium Hotel is geregeld via een WKO (Warmte Koude Opslag)-installatie. De put is 150 meter diep. Ook zijn alle ruiten van het bestaande gebouw vervangen door glas met hoge thermische en geluidsisolerende waarde.

Innovatie is de sprinklerinstallatie. In noodgevallen hoeft geen gebruikt gemaakt te worden van het waternet of een watertank die veel ruimte in beslag zou hebben genomen: de sprinklerinstallatie wordt gevoed vanuit het zwembad.

Succesfactoren

Door niet uit te gaan van één gebruiksfunctie is er geen botsing ontstaan met het gebouw. De opdrachtgever en architecten hadden het lef om vanuit het gebouw te denken.

De projectmanagers hebben er bovenop gezeten: door het nabijgelegen pand te huren waren de projectmanagers dagelijks op de werkvloer aanwezig. Als zich een probleem voordeed werd er ter plekke een beslissing genomen.

General Manager Madelon Boom van het Conservatorium Hotel werd al in een vroeg stadium bij het project betrokken. Daardoor konden sneller beslissingen worden genomen, bijvoorbeeld over de inrichting van de keuken.

Valkuilen

Het gebouw zat vol verrassingen: muren van 60 centimeter bleken zo maar 1 meter dik te zijn, en achter gevels kwamen onverwacht kozijnen tevoorschijn.

Meer informatie

Dit project is een inzending van De Gulden Feniks, de enige prijs die zich exclusief richt op het hergebruik van de bestaande gebouwde voorraad. De onafhankelijke stichting Nationaal Renovatie Platform (NRP) looft deze prestigieuze prijs ieder jaar uit voor de beste renovatie- en transformatieprojecten van Nederland. De Gulden Feniks wordt uitgereikt in de categorieën Renovatie, Transformatie en Gebiedstransformatie. Kijk voor meer informatie op www.guldenfeniks.nl en www.nrplaform.nl

BijlageGrootte
Rijkspostspaarbank Conservatorium Hotel Amsterdam, Nieuwsbrief 31-32 van SHNI.pdf366.44 KB