Naar de navigatie

Ons Gebouw, Hilversum

Aan de kop van de Oude Haven in Hilversum staat sinds 1932 een prominent gebouw dat bekend staat als 'Ons Gebouw'. In 2007 heeft wooncorporatie Dudok Wonen het gebouw gekocht, het stond toen al enkele jaren leeg. Dudok Wonen heeft dit bijzondere culturele erfgoed zoveel mogelijk in oude glorie hersteld. Er zijn achttien studio's in gemaakt en onder de noemer 'geWoon op jezelf' wonen er jongeren met een beperking.

Achtergrond

Het vaksbondsgebouw is opgetrokken uit rode bakstenen, het is een vrolijke kwinkslag die architect Jan van Laren maakte. De architectuur van Ons Gebouw is verwant aan de Amsterdamse School. Blikvanger is de hoge schoorsteen, die uit drie verschillende torens lijkt te bestaan. Ook de gevel heeft een strenge vlakverdeling en aan de zijkant heeft het gebouw een bakstenen balkon dat een vloeiend geheel vormt met de hoekige gevel.

Het Gebouw heeft vele functies gekend. Het was het oorspronkelijk onderkomen van de SDAP (de voorloper van de Partij van de Arbeid) en het NVV (de voorganger van de vakbondsfederatie FNV). Op de bovenverdieping bevond zich een concertzaal voor 400 bezoekers waar onder andere radiouitzendingen door de VARA werden gemaakt. Later maakten veel meer verenigingen gebruik van het gebouw en diende het ook als Roxy-bioscoop, jongerencentrum, verenigingsgebouw, buurthuis en peuterspeelzaal.

Opgave

Voor het realiseren van 18 studio's moest de bestemming worden gewijzigd van buurthuis naar wonen. Een uitdaging die voor een verrassend resultaat heeft gezorgd. Dudok Wonen wilde dit culturele erfgoed weer in ere herstellen en behouden. Hiervoor heeft het gebouw aan de buitenkant weer de hoge raampartijen in de voorgevel gekregen.

Aanpak

Aan de binnenkant is alles gesloopt, op enkele draagmuren na. De lift in het midden van het gebouw vormt samen met enkele pilaren en de buitenwanden de nieuwe dragende kern van het gebouw. Het gebouw moest op het gebied van isolatie en de ventilatie aan de eisen van deze tijd voldoen. Dat is uiteindelijk gelukt door middel van voorzetwanden en dubbelglas. De deuren moesten voor het nieuwe doel iets breder worden. De geschilderde gevels zijn gereinigd, wat een ingewikkelde klus bleek. Sherpa heeft zelf een brandmeldinstallatie aangebracht.

Investering

De totale stichtingskosten bedroegen € 3,5 miljoen. Het gebouw is aangekocht voor € 550.000. De verbouwingskosten en restauratiekosten bedroegen € 2 miljoen. De bijkomende kosten waren € 1 miljoen. 

Financiering

Het project is in zijn geheel gefinancierd met vreemd vermogen, er is geen subsidie verstrekt.

Financieel overzicht

Download het financieel overzicht

Exploitatie

De exploitatiekosten bedragen 57% van de huursom en € 44 per vierkante meter BVO. De huur bedraagt € 99 euro per vierkante meter VVO. De verhouding tussen BVO en VVO is te verklaren door het inpassen van een nieuwe functie in een bestaand gebouw.

Succesfactoren

  • Bekendheid van het gebouw
  • De ligging van het gebouw aan de haven van Hilversum
  • Esthetiek van het bijzondere interieur en de hoge plafonds van 3,5 meter
  • De intensieve samenwerking in een bouwteam met de aannemer
  • Medewerking gemeente aan bestemmingswijziging

Valkuilen

  • Restaureren is kostbaar door verborgen gebreken

Meer informatie