Naar de navigatie

Maris Belgisch Park, Den Haag

Belgisch Park is gevestigd in een monumentaal gebouw dat in 1926 werd neergezet voor de HBS. De tijden veranderen en het onderwijs heeft vele wijzigingen ondergaan. Dat resulteerde in vele kleine aanpassingen zonder langetermijnvisie. Dat patroon is nu doorbroken. De school heeft weer een kloppend hart. De binnenkant weerspiegeld de symmetrie die kenmerkend is voor de buitenkant. Een verbouwing met behoud van historie en met oog voor de toekomst.

Opgave

Maris Belgisch Park is gevestigd in een monumentaal gebouw dat in 1926 werd neergezet voor de Hogere Burgerschool (HBS) volgens de toen geldende normen. De tijden veranderen en ook het onderwijs in de loop der jaren heeft vele wijzigingen ondergaan. Modern onderwijs stelt heel andere eisen aan een schoolgebouw, denk aan ICT-oplossingen in alle lokalen en werkkamers en een ruime aula waar pauzes worden doorgebracht en gezamenlijke activiteiten moeten plaatsvinden. Er moeten praktijklokalen komen voor onder andere het technasium en moderne scheikunde- en biologielokalen. In het verleden zijn vele kleine aanpassingen gedaan zonder langetermijnvisie. Men handelde naar wat op dat moment goed uitkwam, ook financieel. Dat patroon is nu doorbroken door het gebouw in één keer geschikt te maken voor de 21e eeuw. Naast de genoemde benodigde aanpassingen is ook veel aandacht besteed aan een gezond binnenklimaat van de school, door een ventilatiesysteem aan te brengen. De temperatuur is hierdoor beter te regelen en de lucht wordt permanent ververst. Een noodzaak om in volle klassen de atmosfeer goed te houden.

Aanpak

Bij de eerste bespreking over de renovatie was het uitgangspunt duidelijk: het gebouw moet zijn hart terugkrijgen; een centrale plek waar alles samenkomt. Thomas Architecten zag direct voor zich wat dit gebouw nodig had: lucht, licht en ruimte. De fraaie jaren ’20 architectuur werd gecombineerd met moderne elementen.

Functie en routing

In het nieuwe ontwerp krijgen alle grote centrale ruimtes in het hart van het gebouw een belangrijke functie. Via het souterrain betreden leerlingen het nieuwe hart van de school; een opengewerkte lichte ruimte voorzien van lockers en garderobe. Daar hangen ze hun jas op, zoals je dat ook doet thuis in de hal! Er zijn wanden weggebroken, waardoor het een ruimtelijke, in heldere kleuren uitgevoerde, ontvangst is.

De leerlingen komen, via een nieuw toegevoegd breed trappenhuis, op de begane grond in de centrale hal, die tevens ontvangstruimte is voor bezoekers. De open receptie, midden achter in de hal, springt meteen in het oog. Vandaar uit is de routing in het gebouw volkomen logisch.

De nieuwe aula op de eerste verdieping is de plek in school waar iedereen - leerlingen, docenten en andere medewerkers - iedere dag komt. Door in de hal op de eerste verdieping doorbraken te maken, is een schitterende lichte ruimte met mooie zichtlijnen naar buiten ontstaan. Licht, lucht en ruimte zijn hier nu volop aanwezig. De kleurstelling is fris, het vele heldergeel contrasteert mooi met de oude okergele tegels die zijn behouden. Hoge ramen met zware houten kozijnen geven veel daglicht en bieden zicht op het schoolplein en een Engels aangelegd park voor de school. Het meubilair van de aula en de docentenkamer is speciaal ontworpen en is fris van kleur en comfortabel functioneel.

Op de tweede verdieping zijn eveneens wanden verdwenen waardoor ook hier een lichte en ruime hal is ontstaan. Een ruime vergaderzaal met zicht naar buiten én op de hal en een open leercentrum met een media- en bibliotheek zijn hier opvallend aanwezig.

School met een hart

Het monumentale gebouw aan de Nieuwe Duinweg heeft een metamorfose ondergaan. Mooie oude elementen, tegels en houtwerk, hebben weer glans gekregen door de moderne elementen die zijn toegevoegd. Het monumentale gebouw paart een schitterende uitstraling en authentieke sfeer aan nieuwe elementen die nodig zijn om modern onderwijs te geven. De centrale hal en de daarboven gelegen aula hebben eindelijk de uitstraling die ze verdienen. Het is een gebouw geworden waar leerlingen en medewerkers zich weer thuis voelen.

De school, waarin sinds 2013 een havo/vwo-opleiding en een technasium is gevestigd, heeft weer een kloppend hart. De binnenkant weerspiegeld nu de symmetrie die zo kenmerkend is voor de buitenkant. Een verbouwing met behoud van historie en met oog voor de toekomst.

Financiën

De investering was in totaal € 3.952.526 (incl. BTW).

Leerpunten

  • In een vroeg stadium intensief overleggen met monumentencommissie
  • Intensief overleg met beroepssecties en docenten is noodzakelijk
  • Interieur en bouwkundige werkzaamheden goed op elkaar afstemmen
  • Zorg voor een intensieve bouwbegeleiding

Meer informatie