Naar de navigatie

Pakhuis Waterborg in Groningen

Woningcorporatie De Huismeesters kocht in 2006 het in verval geraakte pakhuis Waterborg, dat in 1919 was ontworpen en in 1923 de deuren opende. De Huismeesters wilde het pakhuis transformeren tot een karakteristiek woongebouw. In het pakhuis zijn nu elf sociale huurappartementen voor kunstenaars gerealiseerd. Voor studenhuisvesting bleken de ruimtes te duur.

Historie

Het historische pand aan de Lage der A nummer 2 is in 1919 ontworpen door de architecten Kazemier en Tonkens voor de gebroeders Waterborg. In 1923 was de bouw voltooid. In de kelder van het pakhuis zat een looikelder en een naaiatelier waar de gebroeders dekkleden voor de scheepsvaart produceerden. Ook de naastgelegen panden behoren toe aan de firma Waterborg. Ze hebben de panden tot 2011 nog in gebruik als nautische winkel en opslagruimte. De panden worden verbonden door een geheim doorgangetje wat onder het middelste pakhuis Lage der A nummer 2 doorloopt. Het doorgangetje bestaat nog steeds.

Opgave

Woningcorporatie De Huismeesters kocht in 2006 het in verval geraakte pakhuis. De toestand van het pakhuis was zienderogen verslechterd doordat een groep krakers het pand in gebruik genomen had. Om te voorzien in de groeiende behoefte aan woonruimte voor studenten en starters op de woningmarkt in het centrum van de stad heeft KAW architecten en adviseurs voor De Huismeesters een plan gemaakt om het pakhuis te transformeren tot een karakteristiek woongebouw.

Studenten of kunstenaars?

Het doel van De Huismeesters was in eerste instantie om het pakhuis Waterborg te verbouwen tot studentenhuisvesting. Uiteindelijk bleken de ruimtes en de daarvan afgeleide huurprijs te hoog voor deze doelgroep. In het pakhuis zijn nu elf sociale huurappartementen voor kunstenaars gerealiseerd. De bovenste verdieping kon volgens de brandweernormen niet verbouwd worden tot woonruimte. Deze fungeert nu als gemeenschappelijk atelier voor de bewoners. Op de begane grond bevindt zich een bedrijfsruimte.

Aanpak

Tijdens de renovatie is van binnen alles gestript, geïsoleerd en opnieuw afgewerkt. De plattegrond van het pakhuis is opnieuw ingedeeld in 3 woningen per woonlaag. De appartementen bestaan uit een compacte woonkamer met keuken, een slaapkamer en een badkamer. Aan de achterzijde van het pakhuis is een grote dakkapel aangebracht. Deze strekt zich uit over de bovenste 2 woonlagen, waardoor op deze verdiepingen extra woningen gerealiseerd konden worden.

Behoud historisch aanzicht

Een belangrijk uitgangspunt voor KAW architecten en adviseurs en de gemeente Groningen is het in stand houden van het oude aanzicht van het historische pakhuis. De oorspronkelijke kleurstelling is zoveel mogelijk teruggebracht en noodzakelijke ingrepen in de gevel zijn met respect uitgevoerd. De geplaatste dakkapel in het schuine dak aan de achterzijde is vanaf de straat niet zichtbaar en tast het monumentale gevelbeeld daardoor niet aan.

De originele stalen kozijnen zijn gerestaureerd en aan de binnenkant voorzien van voorzetramen om te voldoen aan de huidige isolatienormen. De tijdens een eerdere renovatie geplaatste houten kozijnen op de bovenste verdiepingen zijn vervangen door nieuwe aluminium kozijnen. De originele luiken aan de grachtzijde zijn deels vervangen en opgeknapt en bieden nu plaats aan een Frans balkon in de woningen. Daarnaast is het metselwerk schoongemaakt, zijn de voegen hersteld en is de reclameschildering Waterborg opgeknapt. Door deze voorzichtige aanpak is het aanzicht teruggebracht in de oorspronkelijke stijl.

Meer informatie

  • Meer informatie over het project, en omliggende panden, staat in Bestemming bereikt. Herstel en herbestemming van vijftig monumentale gebouwen in Groningen (zie hieronder).
  • Contactpersoon: Sjoerd Betten, KAW architecten en adviseurs.